FaceBook ta payla� Googlede Ara

Aşure Tarifi - Aşure Nasil Yapilir?

Muharrem ayını yaşadığımız şu günlerde bu ayın en önemli yiyeceği olan Aşure, sofralardaki yerini almaya başladı. Muharrem ayına özgü bir tatlı olan Aşure'nin çok çeşitli tarifleri var.

En güzel aşure tariflerini sizler için hazırladık. Değişik aşure tarifleri almak, en güzel en tatlı aşureyi yapmak için tariflerimize bir göz atın.



Aşure Malzemeleri ;
·yarım kg. aşurelik buğday
·1 su bardağı nohut
·1 su bardağı kuru  fasulye 
·100 gr kuru  kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
·50 gr. kuş üzümü
·100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
· isteğe bağlı incir
·1 kg. toz  şeker 
·3-4  tane karanfil ve 2 çubuk tarçın
· Ceviz
·Fındık
·Badem
· Nar
Yapılışı :
1.Buğdayı geniş bir tencereye geceden koymalı ve üstüne geçecek kadar su doldurarak kaynatın.
2. Yine geceden nohut ve kuru fasulyeyi suda bekletin. Ardından sabah bunları da bir tencereye koyun ve yumuşayıncaya kadar kaynatın.
3. Yukarıda bahsettiğimiz tencereler kaynayınca altını söndürün ve bekletin.
4. Bunları bir tencerede birleştirin. Tekrar altını yakın karıştıra karıştıra pişirin. Buğdaylar ve diğerleri tam ezilince kadar pişmesi gerekiyor. Tenceredekiler bu kıvama gelene kadar suyu azalırsa suda ekleyin.
5. Bahsettiğimiz aşamaya gelince tencereye çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları da katın. Bu şekilde 15 dakika kaynatın ve ardından toz şekeri de tencereye boşaltın.
6. Bir cezvede kaynatılmış tarçın ve karanfil suyunu da katın. Arzuya göre tencereye bir kaşık gülsuyu da katılabilir.
7. En son kıvamına bakın gerekirse sıcak su ekleyin.
8. Artık aşureniz hazır. Ilıyınca kaplara koyun ve dilediğiniz gibi tarçın, ceviz, fındık, nar ile süsleyin. Pişen aşureye biraz portakal kabuğu rendesi katmanızı tavsiye ederim. Bu şekilde aşureniz oldukça aromalı olacaktır.


Aşure'nin ortaya çıkışı
Nuh aleyhisselam kendine inanan tüm canlılarla birlikte bindiği gemiden  Cudi Dağında Aşure günü iniş yaptı. Aşure günü şükür niyetiyle oruç tuttu ve ümmetinden de bunu istedi. Oruçlarını açmak için yemek pişirmeye koyuldular. Bir kişi bir avuç buğday, diğeri bir avuç nohut getirdi. Bu şekilde yeni tür bakliyat geldi. Nuh peygamber’de bunları karıştırarak bir yemek pişirdi. Bu şekilde aşure ortaya çıktı. Günümüze kadar ulaştı. Ayrıca şöyle bir rivayet vardır ki;  ”Allah-ü Teala, Aşure gününde Zemzemi de diğer sularla beraber akıtır. O gün gusül alan kimse o yıl da hastalık yaşamaz

FaceBook ta payla�

Kategori: , , , , ,

0 yorum